Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pączki 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeden z kilku rodzajów pączków, które robię sama :)

Pączki 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki 2

 

  • 1- 1,5 kg mąka pszenna,
  • 25 dag masło roślinne lub margaryna,
  • 2 szklanki mleko,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 8 dag drożdże,
  • 2 łyżki rum,
  • 5 sztuk jaja,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 kg smalec,
  • 20-25 dag marmolada lub dżem,
  • do posypania cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Pączki 2
Drożdże należy rozkruszyć do miski, zalać szklanką letniego( lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn "ruszył". Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roślinne roztopić. Mąkę przesiać do miski( można na stolnicę, ale w misce jest wygodniej), dodać szczyptę soli, masę jajeczno- cukrową, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni należy dodać do niego masło i dalej wyrabiać podsypując w miarę potrzeby mąką. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść, odrywać od niego niewielkie kawałki, spłaszczać na kształt placuszków. Na każdym z nich układać po łyżeczce marmolady i zlepiać na kształt pączka. Pączki układać na wysypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosły. W garnku rozgrzać tłuszcz( ja używam smalcu) i smażyć na nim pączki układając je stroną wierzchnią( tą, która w trakcie wyrastania pączka była na górze) w tłuszczu. Po około 1- 1,5 minuty pączki można przekręcać na drugą stronę i smażyć kolejne 1- 1,5 minuty. Ja nakłuwam je długą wykałaczką, żeby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe nie " ciągnie się". Po wyjęciu z garnka z tłuszczem pączki układać na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Pączki można dowolnie lukrować, polewać polewą lub po posypać cukrem pudrem.
Pączki 2
Etap 1