Sposób przygotowania:
Pączki wgmadi356
1/4 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ab drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, mleko, alkohol oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło lub margarynę (najlepiej rozpuszczone, ale schłodzone) i ponownie chwilę ciasto wyrabiamy. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, formujemy pączki i odstawiamy na tacę, aby lekko podrosły. Następnie w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pączki. Garnek przykrywamy pokrywą i smażymy na niewielkim ogniu, aż do momentu, gdy pączki się zrumienią. Następnie przewracamy pączki na drugą stronę i chwilę smażymy, aby się również ładnie zrumieniły. Gotowe pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Następnie za pomocą specjalnej szprycy nadziewamy pączki dżemem lub konfiturą. Można użyć szprycę cukierniczą. Po wystudzeniu posypujemy pączki cukrem pudrem.