Sposób przygotowania:
pączki z nadzieniem
Przygotowujemy tzw. rozczyn z drożdży: 4 łyżki cukru + 1/4 szklanki mleka + drożdże - wszystko to mieszamy razem i odstawiamy aby wyrosło. W rondelku całkowicie roztapiamy masło, pozostałe mleko i cukier. Mieszankę studzimy. Przesiewamy mąkę i wbijamy do niej 5 żółtek. Dodajemy szczyptę soli, przestudzoną uprzednio mieszankę i rozczyn z drożdży. Cytrynę lub pomarańczę sparzamy i dodajemy trochę startej skórki z owocu. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Następnie nakrywamy kuchenną ściereczką tak aby wyrosło- w ciepłym miejscu. C wyrośniętego już ciasta formujemy najlepiej za pomocą wykroju ze szklanki okrągłe pączki. Na środek krążka kładziemy łyżkę konfitury i przykrywamy kolejnym krążkiem. Zlepiamy boki pączka aby nadzienie nie wypłynęło. Smażymy przez chwilę w takiej ilości oleju aby pączki swobodnie pływały. Odsączamy i przyozdabiamy cukrem pudrem. Smacznego!