KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

pączki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowite pączki to cudowny deser dla każdego. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam te klasyczne z marmoladą!

pączki z nadzieniem

Składniki:

pączki z nadzieniem

 

  • 1 kg mąki pszennej lub tortowej
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
  • 250 dag cukru
  • 500ml mleka
  • 15 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • dżem lub inne dowolne nadzienie
  • cytryna lub pomarańcza
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

pączki z nadzieniem
Przygotowujemy tzw. rozczyn z drożdży: 4 łyżki cukru + 1/4 szklanki mleka + drożdże - wszystko to mieszamy razem i odstawiamy aby wyrosło. W rondelku całkowicie roztapiamy masło, pozostałe mleko i cukier. Mieszankę studzimy. Przesiewamy mąkę i wbijamy do niej 5 żółtek. Dodajemy szczyptę soli, przestudzoną uprzednio mieszankę i rozczyn z drożdży. Cytrynę lub pomarańczę sparzamy i dodajemy trochę startej skórki z owocu. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Następnie nakrywamy kuchenną ściereczką tak aby wyrosło- w ciepłym miejscu. C wyrośniętego już ciasta formujemy najlepiej za pomocą wykroju ze szklanki okrągłe pączki. Na środek krążka kładziemy łyżkę konfitury i przykrywamy kolejnym krążkiem. Zlepiamy boki pączka aby nadzienie nie wypłynęło. Smażymy przez chwilę w takiej ilości oleju aby pączki swobodnie pływały. Odsączamy i przyozdabiamy cukrem pudrem. Smacznego!