Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1266]

Pączki z serka homogenizowanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tłusty Czwartek nie może obyć się bez pączków. W tym roku postanowiłam zrobić pączki inne niż dotychczas, a mianowicie takie z serka homogenizowanego. Są błyskawiczne do przygotowania i naprawdę pyszne.

Pączki z serka homogenizowanego

Składniki:

Pączki z serka homogenizowanego

 

  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 l oleju
  • cukier puder do posypania pączków

Sposób przygotowania:

Pączki z serka homogenizowanego

ETAP 1:

Pączki z serka homogenizowanego
Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy serek homogenizowany, cukier, sól, proszek do pieczenia. Za pomocą łyżki lub ręcznie wyrabiamy ciasto.
Z ciasta, zwilżonymi dłońmi, formujemy 6 kulek.

ETAP 2:

Pączki z serka homogenizowanego
Pączki smażymy przez ok. 10 minut na oleju

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pączki. Smażymy je na złocisto, przez ok. 10 minut.

ETAP 3:

Pączki z serka homogenizowanego
Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem pączki posypujemy cukrem pudrem.