jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowe motylki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyciągają nie tylko kolorem ale i kształtem. Oczywiście każdy może nadać im dowolny wygląd w zależności jakimi foremkami dysponujemy lub po prostu wyciąć kwadraty lub prostokąty

Marchewkowe motylki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe motylki

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi,
  • 1 litr soku jabłkowego (najlepiej domowej roboty),
  • Sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny,
  • 3 galaretki pomarańczowe,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • Cukier do smaku (ok 3 łyżki),
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Marchewkowe motylki

ETAP 1

Marchewkowe motylki
gotowanie marchwii

Marchew obieramy i kroimy w grube plastry. Tak przygotowaną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

ETAP 2

Marchewkowe motylki
ugotowane warzywa miksujemy

Gotową odcedzamy, a następnie miksujemy.

ETAP 3

Marchewkowe motylki
do całości dodajemy galaretkę oraz żelatynę

W trakcie miksowania dodajemy sok jabłkowy oraz sok wyciśnięty z cytryny. Marchwiowo- jabłkowy mus ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy galaretkę oraz żelatynę. Całość mieszamy, by dodane składniki się rozpuściły, słodzimy do smaku.

ETAP 4

Marchewkowe motylki
mus pozostawiamy do zastygnięcia

Masę marchewkową odstawiamy do ostygnięcia.
Miedzy czasie płaskie i szerokie naczynie wykładamy folią spożywczą. Wylewamy na nią tężejącą masę i odstawiamy do lodówki by stężała.

ETAP 5

Marchewkowe motylki
wycinamy motylki

Zastygniętą wykładamy na deskę lub blat i za pomocą foremki wycinamy motyle. Wycięte obtaczamy w kokosie. Kilka można pozostawić nie obtoczonych.