mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, ekspresowe wręcz pączusie na serku homogenizowanym. Można je obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem lub kawą rozpuszczalną, wtedy zyskają dodatkową nutę smakową

Mini pączki z serkiem homogenizowanym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

 

  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • olej do smażenia
  • do oprószenia: cukier puder (opcjonalnie cynamon lub kawa rozpuszczalna)

Sposób przygotowania:

Mini pączki z serkiem homogenizowanym
Serek rozcieram z cukrem, jajkami i spirytusem. Mąkę przesiewam z sodą i proszkiem, wsypuję do masy serowej, mieszam łyżką na jednolite ciasto.

W rondlu z grubym dnem rozgrzewam olej. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego,

formuję kulki, obtaczając je w mące.

Pączki wrzucam na gorący olej, smażę na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.

Usmażone pączki wykładam na papierową serwetę, żeby osączyć z tłuszczu.

Jeszcze ciepłe posypuję obficie cukrem pudrem. 
Mini pączki z serkiem homogenizowanym
Mini pączki z serkiem homogenizowanym - pyszne