Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pana cotta z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniały, delikatny, słodki włoski deser we wspaniałym sosem żurawinowym – idealne na letnie, ciepłe dni

Pana cotta z żurawiną

Składniki:

Pana cotta z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Pana cotta z żurawiną
W rondlu podgrzewamy mleko wraz ze śmietaną, dodajemy cukru do smaku. Co jakiś czas mieszamy. Gdy mleko będzie gorące zdejmujemy je z palnika i dosypujemy żelatynę. Mieszamy całość bardzo dokładnie aż do rozpuszczenia żelatynę. Masę przelewamy do naczynia i odstawiamy do stężenia na kilak godzin do lodówki. W garnku podgrzewamy czerwone wino, dodajemy żurawinę i sok z cytryny i chwilkę gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Schłodzony sos podajemy ze stężałą masą śmietanową. Życzę smacznego :)