przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Papanaci - placki z twarogiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis znalazłam w książce Macieja Halbańskiego " Potrawy z różnych stron świata" i pochodzi z Rumunii.

Papanaci - placki z twarogiem

Składniki:

Papanaci - placki z twarogiem

 

  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Papanaci - placki z twarogiem
Twaróg musimy zmielić, np za pomocą maszynki do mięsa, po czym utrzeć z żółtkami na gładką masę, dodając cukier, sól,śmietanę. Na samym końcu dodajemy mąkę. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, na którym smażymy okrągłe nieduże placuszki - z obu stron, aż się zezłocą.Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem,ewentualnie z bitą śmietaną.

Tagi:

dania placki