Sposób przygotowania:
Mikołajkowe śniadanko dla niejadka
Bałwanek: Z chleba tostowego wykrawamy 3 kółeczka w różnych rozmiarach, każde smarujemy masełkiem i serkiem kanapkowym. Na najmniejszym układamy oczka z kawałeczków szczypiorku i nosek wycięty z papryki.
Na dwóch większych układamy guziczki wycięte z szynki. Kapelusz wycinamy z sera żółtego. Miotełkę robimy nacinając jedną końcówkę szczypiorku.
Mikołaj: Wycinamy dwa koła - mniejsze na głowę, większe na brzuch. Brzuch smarujemy masełkiem, kładziemy kółeczko wycięte z szynki. Smarujemy ketchupem i układamy kawałeczki papryki. Pasek robimy z kawałka szczypiorku. Kółko wycięte na głowę smarujemy masłem, kładziemy kółeczko sera. Brodę i wąsy robimy z serka kanapkowego, oczy ze szczypiorku a uśmiech z papryki.
Czapkę robimy wycinając z chleba tostowego trójkąt. Układamy na nim warstwę taką jak na brzuchu. Ręce i nogi robimy z paseczków papryki.
Choinki: Z chleba tostowego wycinamy choinki. Każdą smarujemy masłem, na jedną kładziemy plasterek szynki, na drugą sera wycięte na kształt choinki. Na wierzch kładziemy ogórka konserwowego pokrojonego na półplasterki. Ozdabiamy serem pokrojonym w drobniutką kosteczkę, a pnie z kawałków papryki.
Prezent: Kwadrat wycięty z chleba smarujemy masłem, kładziemy ser i kawałki szczypiorku. Gwiazdę betlejemską wycinamy z sera żółtego. Tło dekorujemy serkiem kanapkowym. Smacznego :)
Na dwóch większych układamy guziczki wycięte z szynki. Kapelusz wycinamy z sera żółtego. Miotełkę robimy nacinając jedną końcówkę szczypiorku.
Mikołaj: Wycinamy dwa koła - mniejsze na głowę, większe na brzuch. Brzuch smarujemy masełkiem, kładziemy kółeczko wycięte z szynki. Smarujemy ketchupem i układamy kawałeczki papryki. Pasek robimy z kawałka szczypiorku. Kółko wycięte na głowę smarujemy masłem, kładziemy kółeczko sera. Brodę i wąsy robimy z serka kanapkowego, oczy ze szczypiorku a uśmiech z papryki.
Czapkę robimy wycinając z chleba tostowego trójkąt. Układamy na nim warstwę taką jak na brzuchu. Ręce i nogi robimy z paseczków papryki.
Choinki: Z chleba tostowego wycinamy choinki. Każdą smarujemy masłem, na jedną kładziemy plasterek szynki, na drugą sera wycięte na kształt choinki. Na wierzch kładziemy ogórka konserwowego pokrojonego na półplasterki. Ozdabiamy serem pokrojonym w drobniutką kosteczkę, a pnie z kawałków papryki.
Prezent: Kwadrat wycięty z chleba smarujemy masłem, kładziemy ser i kawałki szczypiorku. Gwiazdę betlejemską wycinamy z sera żółtego. Tło dekorujemy serkiem kanapkowym. Smacznego :)
zbysiowa
paprotka25
zbysiowa napisał(a):