dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Placki z kaszy i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smakowite złociste placuszki z kaszy gryczanej, płatków i cukinii podane z jogurtem naturalnym to świetna przekąska lub kolacja. Polecam.

Placki z kaszy i cukinii

Składniki:

Placki z kaszy i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placki z kaszy i cukinii

ETAP 1:

Placki z kaszy i cukinii
Starta cukinia, kasza gryczana i płatki to podstawa placuszków

Cukinię starłam na tarce do jarzyn razem ze skórą, posoliłam i odstawiłam, aby puściła sok, nadmiar odlałam.
W misce wymieszałam kaszę, płatki, cukinię, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę.

ETAP 2:

Placki z kaszy i cukinii
Do masy dodać jajka i tyle maki, aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany

Dodałam 2 jajka, całość wymieszałam i dodałam 2 łyżki mąki (ilość mąki w zależności od konsystencji – z masy muszą się dać uformować placuszki, nie może się za bardzo rozlewać.

ETAP 3:

Placki z kaszy i cukinii
całość doprawić, wymieszać i odstawić na 10 min.

Całość doprawiałam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 10 minut.

ETAP 4:

Placki z kaszy i cukinii
Smażyć małe placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i usmażyłam placuszki. Podałam z jogurtem greckim.