Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Pizza z chleba (bułek)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dodatkowo taka pizza smakuje rewelacyjnie i szybko znika.

Pizza z chleba (bułek)

Składniki:

Pizza z chleba (bułek)

 

  • 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności)
  • mleko do namoczenia pieczywa
  • 1 jajko (małe)
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • 15g żółtego sera
  • 30g szynki
  • suszone pomidory
  • szczypiorek
  • prażona cebulka

Sposób przygotowania:

Pizza z chleba (bułek)
Chleb/bułki należy namoczyć w mleku. Pieczywo odcisnąć i dokładnie wymieszać z dodatkiem jajka. Masę doprawić do smaku i przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Następnie podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć na niej kawałki szynki i suszone pomidory. Pizzę ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Upieczoną pizzę podawać z ulubionymi dodatkami.