WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1922]

Papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryka czerwona i żółta w zalewie octowej w słoiki na zimę. Pyszna i kolorowa do kanapek czy sałatek.

Papryka konserwowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka konserwowa

 

  • papryka czerwona ok. 500g
  • papryka żółta ok. 500g
  • 1/4szkl. octu
  • 1szkl. wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 listek laurowy
  • 3ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa

ETAP 1:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki papryki sparzyć wrzątkiem, a następnie ułożyć w dużym słoiku.

Wodę zagotować z octem, solą i cukrem mieszając aby przyprawy się rozpuściły. Gorącą zalewą zalać paprykę w słoiku. Wlać olej i włożyć listek i ziele angielskie. Słoik mocno zakręcić.

Słoik pasteryzować 10 minut. Po czym wystudzić i odstawić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Papryka konserwowa
Kuilka kawałków papryki wyjęte do salaterki