WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 601]

Smażone kanie w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienny przysmak w moim domu. Smażone kanie marynowane w zalewie octowej z cebulką. Bardzo smaczna, ostra przekąska.

Smażone kanie w zalewie octowej

Składniki:

Smażone kanie w zalewie octowej

Główne

  • ok 20 kapeluszy kani
  • 3-4 cebule
  • sól i pieprz
  • jajka i bułka lub mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 5 szkl wody
  • 1,5 szkl octu
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych

Sposób przygotowania:

Smażone kanie w zalewie octowej

Smażenie

Smażone kanie w zalewie octowej
Kanie najlepiej podzielić namniejsze kawałki.

Kanie bardzo dokładnie oczyszczamy, płuczemy i doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej lub mące i smażymy na oleju na złoty kolor.

Cebula

Smażone kanie w zalewie octowej
Obgotowana cebula jest lżej strawna i słodsza w smaku.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 1 minuty. Odcedzamy na durszlaku.

Zalewa

Smażone kanie w zalewie octowej
Przygotowujemy zalewę octową z przyprawami.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, sól, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotowujemy.

Słoiki

Smażone kanie w zalewie octowej
Kanie w słoikach przekładamy cebulką i zalewamy zalewą.

W słoikach dość ciasno układamy usmażone kanie, przekładając je cebulką. Zalewamy gorącą zalewą octową i dokładnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni. Słoiki można też zawekować.