gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Papryka marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną paprykę w słoikach podaję zimą jako dodatek do obiadu lub używam jej jako dodatek do sałatek.

Papryka marynowana

Składniki:

Papryka marynowana

 

Zalewa:

  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana
Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na większe kawałki, które przekładamy do miski.

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki lub kawałki i dodajemy do papryki. Do warzyw wlewamy wodę i wsypujemy sól oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.

Zalewa:

Ocet zagotowujemy z cukrem, studzimy. Zimną zalewę wlewamy do papryki i cebuli, mieszamy. Po czym cebulę z papryką nakładamy do słoików (na dno słoików wrzucamy po kilka kulek gorczycy i ziela angielskiego) i zalewamy marynatą, która nam została w misce.

Zakręcamy słoiki i gotujemy ok. 8-10 minut.

Tagi:

papryka