Sposób przygotowania:
Konfitura z dyni i pomarańczyPrzygotowanie dyni:
Obraną dynię ścieramy na grubych lub mniejszych oczkach tarki. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę aby dynia puściła sok.
Przygotowanie pozostałych składników:
Imbir obieramy. Ścieramy na bardzo małych oczkach tarki.
Pomarańcze i cytryny bardzo dokładnie szorujemy w ciepłej wodzie (do wody możemy dodać odrobinę sody).Umyte owoce wycieramy czystą ściereczką.
Skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy ścieramy na małych oczkach tarki. Następnie obieramy wszystkie owoce ze skórki i białych błonek. Pomarańcze kroimy w kosteczkę. Z cytryn wyciskamy sok.
Przygotowanie konfitury:
Zasypaną w rondelku dynię z cukrem wstawiamy na mały ogień. Dodajemy pokrojone pomarańcze, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, starty imbir.
Smażymy konfiturę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Po ok. 1,5 godziny gdy zgęstnieje dodajemy sok z cytryny.
Smażymy jeszcze ok. 20 min.
Gotową gorącą konfiturą wypełniamy wygotowane słoiczki. Zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu całą zimę.