Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 527]

Konfitura z dyni i pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczna i smaczna konfitura z dyni i pomarańczy. Ma piękny głęboki pomarańczowy kolor. Idealny dodatek do pieczywa, naleśników i innych deserów.

Konfitura z dyni i pomarańczy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Konfitura z dyni i pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z dyni i pomarańczy

Przygotowanie dyni:

Konfitura z dyni i pomarańczy
Rozdrobnioną dynię zasypujemy cukrem i odstawiamy

Obraną dynię ścieramy na grubych lub mniejszych oczkach tarki. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę aby dynia puściła sok.

Przygotowanie pozostałych składników:

Konfitura z dyni i pomarańczy
Z 1 cytryny i 1 pomarańczy ścieramy skórkę,obranej pomarańcze kroimy w kostkę

Imbir obieramy. Ścieramy na bardzo małych oczkach tarki.

Pomarańcze i cytryny bardzo dokładnie szorujemy w ciepłej wodzie (do wody możemy dodać odrobinę sody).Umyte owoce wycieramy czystą ściereczką.

Skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy ścieramy na małych oczkach tarki. Następnie obieramy wszystkie owoce ze skórki i białych błonek. Pomarańcze kroimy w kosteczkę. Z cytryn wyciskamy sok.

Przygotowanie konfitury:

Konfitura z dyni i pomarańczy
Do dyni z cukrem dodajemy pozostałe składniki

Zasypaną w rondelku dynię z cukrem wstawiamy na mały ogień. Dodajemy pokrojone pomarańcze, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, starty imbir.

Smażymy konfiturę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Po ok. 1,5 godziny gdy zgęstnieje dodajemy sok z cytryny.
Smażymy jeszcze ok. 20 min.

Gotową gorącą konfiturą wypełniamy wygotowane słoiczki. Zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu całą zimę.