ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ogórki małosolne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze ogórki małosolne, uwielbiamy jako dodatek do wielu potraw, kanapek ale też tak do podjadania.

Ogórki małosolne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • ogórki gruntowe 5 kg,
  • zestaw do kiszenia z koprem 2 sztuki,
  • korzenie lub liście chrzanu 6 sztuk,
  • czosnek 2 główki,
  • woda gotowana - ile potrzeba,
  • sól kamienna - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogórki gruntowe świeże, twarde zalać w misce z zimną wodą na godzinę, wodę wylać i ogórki wytrzeć do sucha ściereczką.

Użyłam garnek kamienny i emaliowany, na dnie rozłożyć część opłukanego zestawu z koprem do kiszenia.

Ułożyć ciasno ogórki, dodać dodatkowo korzenie chrzanu, ząbki obrane czosnku, na wierzch dać resztę zestawu z koprem.

Wodę zagotować, wsypać na litr wody 1 czubatą łyżkę soli kamiennej, letnią wodę wlać do ogórków, nakryć talerzykiem, obciążyć kamieniem, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na blacie kuchennym, po dwóch dniach można już jeść ogórki.
Ogórki małosolne
Oprócz zestawu dodać chrzanu, czosnku więcej.
Ogórki małosolne
Ogórki powinny być obciążone najlepiej kamieniem ciężkim.