kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Papryka marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na marynowaną paprykę. Według tego przepisu robię ją już wiele lat. Polecam do kanapek, sałatek, pizzy.

Papryka marynowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka marynowana

 

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier i sól, zagotowujemy. Wlewamy ocet i wyłączamy gaz. Odstawiamy do ostudzenia.

Paprykę myjemy i wycieramy np. ściereczką i kroimy, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na mniejsze części.

Do każdego słoika wkładamy : 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, listek laurowy i dużą szczyptę gorczycy.

Paprykę ciasno układamy w słoikach i wlewamy zalewę. Do każdego słoika wlewamy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Papryka marynowana
Umytą paprykę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Papryka marynowana
Do czystych słoików wkładamy listek, ziele, pieprzu gorczycę.
Papryka marynowana
W słoikach z przyprawami układamy pokrojoną paprykę.