katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Papryka w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Latem mamy paprykę świeżą i pachnącą prosto z ogródka. Zimą zaś cieszą przetwory z niej przygotowane właśnie latem.

Papryka w zalewie

Składniki:

Papryka w zalewie

 

  • papryka dowolna ilość
  • Zalewa:
  • woda 6 szkl
  • ocet 10% 1 1/2 - 2 szkl
  • sól 1 1/2 łyżki
  • cukier 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Papryka w zalewie
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i płuczemy . Osączamy na cedzaku. Do każdego przygotowanego na paprykę słoika wrzucamy 3-5 ziarenek pieprzu, liść laurowy i ok 1/2 łyżeczki gorczycy. Z podanych składników przygotowujemy zalewę i przestudzamy. Papryki kroimy na kawałki wg uznania w paseczki czy też większą kostkę i ciasno układamy w słoikach. Zalewamy lekko przestudzoną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 3-5 minut od zagotowania. Wyjmujemy z wody i po przestygnięciu wynosimy w chłodne miejsce.