grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Okrągłe cukinie faszerowane kremowym serkiem aromatyzowanym oregano, bazylią i czosnkiem z dodatkiem zielonych oliwek są niezwykle smaczną przekąską, idealną na letnie dni.

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami

Składniki:

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami

Przygotowanie cukinii

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami
Wybierając miąższ ze środka cukinii, zostawiamy ok. 1 cm miąższu przy skórce.

Przygotowanie faszerowanej cukinii rozpoczynamy od zblanszowania warzyw we wrzątku. Po ok. 5 minutach, cukinie wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy do wystygnięcia.

Z cukinii odcinamy kapturki. Wybieramy miąższ ze środka cukinii, zostawiając ok. 1 cm miąższu przy skórce. Cukinie solimy a miąższ drobno kroimy.

Przygotowanie serka

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami
Masę mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

Serek mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy miąższ cukinii, drobno pokrojone oliwki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone listki bazylii. Serek doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Masę dokładnie mieszamy.

Pieczenie cukinii

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami
Cukinię pieczemy do chwili, kiedy masa kremowa zetnie się.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Farszem napełniamy wydrążone cukinie, następnie przykrywamy odkrojonymi kapturkami. Cukinie wykładamy do formy do pieczenia, pieczemy ok. 25 minut.
Formę wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy kapturki. Cukinię podpiekamy ok. 5 minut rozgrzewając piekarnik do temperatury 200 stopni.