Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkamiPrzygotowanie cukinii
Przygotowanie faszerowanej cukinii rozpoczynamy od zblanszowania warzyw we wrzątku. Po ok. 5 minutach, cukinie wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy do wystygnięcia.
Z cukinii odcinamy kapturki. Wybieramy miąższ ze środka cukinii, zostawiając ok. 1 cm miąższu przy skórce. Cukinie solimy a miąższ drobno kroimy.
Przygotowanie serka
Serek mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy miąższ cukinii, drobno pokrojone oliwki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone listki bazylii. Serek doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Masę dokładnie mieszamy.
Pieczenie cukinii
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Farszem napełniamy wydrążone cukinie, następnie przykrywamy odkrojonymi kapturkami. Cukinie wykładamy do formy do pieczenia, pieczemy ok. 25 minut.
Formę wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy kapturki. Cukinię podpiekamy ok. 5 minut rozgrzewając piekarnik do temperatury 200 stopni.