Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy paprykarz przygotowany z kaszy bulgur oraz szprotek w pikantnym sosie pomidorowym i duszonej marchewki.

Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur

 

  • 2 puszki szprotek w pikantnym sosie pomidorowym
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 100 gram kaszy bulgur
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.

Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do cebuli. Posypujemy przyprawami, mieszamy i dusimy około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Szprotki wrzucamy do dużej miski i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy paprykarz pieprzem.
Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur
Szprotki wrzucamy do dużej miski i rozgniatamy je widelcem.
Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur
Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy dokładnie.
Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur
Przyprawiamy paprykarz do smaku pieprzem.