SUPERPRZEPIS

Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej Więcej zdjęć (2)

Ta rybna pasta, to taka sentymentalna podróż w czasie w poszukiwaniu smaków z dzieciństwa i próba odtworzenia wszystkim wtedy znanego paprykarza z puszki. Ryż zamieniłam na dużo zdrowszą kaszę jaglaną.

Składniki:

Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej

 

  • sardynki w oleju – 2 puszki
  • kasza jaglana – 1/2 szklanki
  • marchewka – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • czubrica czerwona – 2 łyżeczki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • przecier z papryki /produkt gotowy/ - 2 łyżki
  • pomidory z puszki – 4 szt.
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej
Dokładnie wypłukaną kaszę odsącz na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki i ponownie odsącz z nadmiaru wody. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj kaszę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min.

Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana idealnie na sypko.

Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, smaż 2 minuty mieszając. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę oraz dopraw do smaku słodką papryką i czubricą czerwoną. Smaż aż warzywa zmiękną, następnie dodaj odsączone z soku i rozgniecione widelcem pomidory z puszki oraz przecier z papryki. Całość wymieszaj i smaż, aż warzywa będą miękkie.

Patelnię zdejmij z ognia. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną przełóż na patelnię, dodaj odsączone z oleju i rozgniecione widelcem sardynki. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli jest taka konieczność, to jeszcze raz dopraw do smaku. Przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw do wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, wtedy paprykarz smakuje najlepiej.
Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej

Tagi:

papryka