Sposób przygotowania:
Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej
Dokładnie wypłukaną kaszę odsącz na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki i ponownie odsącz z nadmiaru wody. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj kaszę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min.
Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana idealnie na sypko.
Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, smaż 2 minuty mieszając. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę oraz dopraw do smaku słodką papryką i czubricą czerwoną. Smaż aż warzywa zmiękną, następnie dodaj odsączone z soku i rozgniecione widelcem pomidory z puszki oraz przecier z papryki. Całość wymieszaj i smaż, aż warzywa będą miękkie.
Patelnię zdejmij z ognia. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną przełóż na patelnię, dodaj odsączone z oleju i rozgniecione widelcem sardynki. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli jest taka konieczność, to jeszcze raz dopraw do smaku. Przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw do wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, wtedy paprykarz smakuje najlepiej.
Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana idealnie na sypko.
Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, smaż 2 minuty mieszając. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę oraz dopraw do smaku słodką papryką i czubricą czerwoną. Smaż aż warzywa zmiękną, następnie dodaj odsączone z soku i rozgniecione widelcem pomidory z puszki oraz przecier z papryki. Całość wymieszaj i smaż, aż warzywa będą miękkie.
Patelnię zdejmij z ognia. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną przełóż na patelnię, dodaj odsączone z oleju i rozgniecione widelcem sardynki. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli jest taka konieczność, to jeszcze raz dopraw do smaku. Przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw do wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, wtedy paprykarz smakuje najlepiej.
misia5
anemon
Magdalena88
anemon
niezły kąsek
anemon