ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Paprykarz z mielonym na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie obiadowe na lato, kotlet mielony z drobiu z paprykarzem smakuje wyśmienicie, można również podać na kolację.

Paprykarz z mielonym na obiad Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paprykarz z mielonym na obiad

 

  • kotlety mielone:
  • jajka 2 sztuki,
  • mielone drobiowe 50 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa węgierska 2 łyżeczki,
  • bułka namoczona w wodzie 1 sztuka,
  • bułka tarta 1/2 szklanki,
  • woda zimna 1/2 szklanki,
  • smalec 1/2 kostki

 

  • paprykarz:
  • margaryna 6 łyżek,
  • cebula 2 sztuki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • papryka czerwona 6 sztuk średnie,
  • papryka zielona lekko ostra 1 sztuka,
  • włoszczyzna młoda 1 pęczek,
  • czosnek młody 1 główka,
  • cukinia 2 sztuki średnie,
  • długie łodyżki natki pietruszki z 1 pęczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz ziołowy 2 łyżki,
  • sok pomidorowy 400 ml,
  • woda 1 szklanka

 

  • ziemniaki młode ugotowane w mundurkach 1 kg

Sposób przygotowania:

Paprykarz z mielonym na obiad
Mięso mielone dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, jajkami, wymoczoną i odciśniętą z wody bułką, kucharkiem, przyprawą węgierską, pieprzem mielonym czarnym, tartą bułką, wodą, na gorącym smalcu smażyć rumiane kolety mielone z każdej strony.

Na margarynie zeszklić pokrojone cebule z cukrem, dodawać wg kolejności: papryki pokrojone, włoszczyznę w blenderze rozdrobnioną, pieprz ziołowy, pokrojone cukinie, łodyżki natki pietruszki (kroję drobno nożyczkami, w łodyżkach jest więcej aromatu niż w listkach), czosnek pokrojony, wlać sok pomidorowy, wsypać paprykę chili, wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 20 minut.

Podawać kotlet mielony z młodymi ziemniakami, paprykarzem.
Paprykarz z mielonym na obiad
Paprykarz jest bardzo aromatyczny, lekki.
Paprykarz z mielonym na obiad
Mielone kotlety z droniu trzeba dobrze ręką wymieszać