WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Paluszki ziemniaczane z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paluszki ziemniaczane smażone na patelni. Wykonane z ciasta podobnego jak na kopytka. Idealne na przekąskę do piwa i nie tylko.

Paluszki ziemniaczane z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluszki ziemniaczane z patelni

 

Sposób przygotowania:

Paluszki ziemniaczane z patelni

ETAP 1:

W misce umieścić zmielone ziemniaki, jajka oraz mąkę pszenną tortową. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać parmezan. Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. W razie potrzeby podsypywać mąką aby się nie kleiło. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na cienkie plasterki.

Każdy plasterek ciasta formować w podłużny cienki wałeczek. Uformowane paluszki odkładać na stolnicę. Na patelni rozgrzewać po kilka łyżek oleju i wkładać partiami paluszki.

Paluszki smażyć z każdej strony na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Podawać same lub z dodatkiem sosu czosnkowego czy ketchupowego.

Paluszki ziemniaczane z patelni
Paluszki ziemniaczane w trakcie smażenia na patelni
Paluszki ziemniaczane z patelni
Paluszki ziemniaczane uformowane i ułożone na stolnicy
Paluszki ziemniaczane z patelni
Ciasto na paluszki ziemniaczane zagniecione w misce
Paluszki ziemniaczane z patelni
Składniki na paluszki po wstępnym wymieszaniu w misce