Sposób przygotowania:
Paluszki ziemniaczane z patelniETAP 1:
W misce umieścić zmielone ziemniaki, jajka oraz mąkę pszenną tortową. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać parmezan. Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. W razie potrzeby podsypywać mąką aby się nie kleiło. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na cienkie plasterki.
Każdy plasterek ciasta formować w podłużny cienki wałeczek. Uformowane paluszki odkładać na stolnicę. Na patelni rozgrzewać po kilka łyżek oleju i wkładać partiami paluszki.
Paluszki smażyć z każdej strony na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Podawać same lub z dodatkiem sosu czosnkowego czy ketchupowego.