Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Domowy paprykarz

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Domowy paprykarz z wędzonym łososiem, warzywami i przyprawami podany z pajdą chrupiącego chleba smakuje wyśmienicie.

Domowy paprykarz

Składniki:

Domowy paprykarz

Składniki

  • 200g wędzonego łososia
  • 250g wędzonego łososia nadziewanego pieczarkami
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • pietruszka
  • 100g ryżu
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Domowy paprykarz

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, rybę rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Oczyszczona marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa smażymy na oleju. Po chwili podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy ziele i liść laurowy, przykrywamy i dusimy do miękkości.

Gdy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat, pieprz cayenne, paprykę, dokładnie mieszamy i chwile smażymy, w miarę potrzeby solimy, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy rozdrobnioną rybę, ryż, wszystko mieszamy, dosmaczamy.


Tagi:

warzywa ryż