Sposób przygotowania:
Parówki gąsienniczki
W 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i znów dobrze wyrobić - ciasto powinno być elastyczne i musi dobrze odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z osłonki parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, przyciskając parówkę do ciasta.Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte i zacząć rozkładanie - dolny kawałeczek kłaść na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.