Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Parówki gąsienniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Parówki jako gąsienniczki..

Parówki gąsienniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki gąsienniczki

 

  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka suszonych lub 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g (30 ml) oleju roślinnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 8 cienkich parówek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub śmietany do posmarowania bułeczek

 

Sposób przygotowania:

Parówki gąsienniczki
W 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i znów dobrze wyrobić - ciasto powinno być elastyczne i musi dobrze odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z osłonki parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, przyciskając parówkę do ciasta.Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte i zacząć rozkładanie - dolny kawałeczek kłaść na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Parówki gąsienniczki
Rozwałkowany kawałek ciasta w owalny placuszek.
Parówki gąsienniczki
Parówka- obrana z folii i ułozona na placuszku..
Parówki gąsienniczki
Parówka zawinięta w ciasto - dociśnięte brzegi ciasta..
Parówki gąsienniczki
Rozcinanie i układanie ciasta w kształt gąsienniczki.

Tagi:

jajko jajka