mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Pasiak mleczno-galaretkowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Lekki, pasiasty, pyszny deser z różnokolorowych galaretek i mleczno-waniliowej masy.

 Pasiak mleczno-galaretkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasiak mleczno-galaretkowy

 

  • 1,5 litra mleka 3,2 %
  • 1,5 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g żelatyny
  • 1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 6 galaretek w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, agrestowa, brzoskwiniowa, rubinowa, cytrynowa, malinowa)

 

Sposób przygotowania:

Pasiak mleczno-galaretkowy
Do rondla wlewam mleko, dodaję cukier i cukier waniliowy, zagotowuję. Do miski wlewam 1,5 szklanki gorącej wody, wsypuję żelatynę i mieszam energicznie aż do rozpuszczenia, odstawiam. Do zagotowanego mleka wlewam rozpuszczoną żelatynę, mieszam i odstawiam w ciepłe miejscu. Teraz zabieram się za galaretki. Nie rozpuszczam wszystkich naraz, ale rozpuszczam po dwie galaretki - każdą w osobnym naczyniu w szklance gorącej wody. Formę o wymiarach 39 cm x 23,5 cm wykładam dokładnie folią spożywczą. Na dno formy wylewam szklankę mlecznego płynu i wstawiam do lodówki na 15-20 minut do całkowitego stężenia. Po 20 minutach na białą warstwę wylewam 1 galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (powinna być zimna ale nie stężona), ponownie wkładam do lodówki na 15-20 minut. Na przemian wylewam na formę białą (mleczną) warstwę z galaretkową warstwą. Deser trzymam w lodówce. Po kilku godzinach kroję deser ostrym nożem na kawałki.
 Pasiak mleczno-galaretkowy
delikatny
 Pasiak mleczno-galaretkowy
pyszny deser z galaretek i mleka
 Pasiak mleczno-galaretkowy
Mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym
 Pasiak mleczno-galaretkowy
Formę wykładam dokładnie folią spożywczą