gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Paski ogórków w kurkumie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ogórki w paski robiłam pierwszy raz muszę przyznać że są pyszne i gotowe bez dodatkowego krojenia na kanapki . Do tej pory robiłam na kanapki korniszony ale te paski są super i w sezonie zrobię ich dużo więcej.

Paski ogórków w kurkumie

Składniki:

Paski ogórków w kurkumie

 

 

  • Zalewa
  • 1.5 litra wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/5 łyżki sol
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 opakowanie kurkumy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Paski ogórków w kurkumie
Ogórki najlepiej takie średnie które nie mają za dużo nasion w środku dobrze myjemy kroimy w plasterki.
Do wyparzonych słoików wrzucamy listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego, plasterek cebuli.

Do słoików wkładamy plasterki ogórków. Do garnka wlewamy wodę, ocet,wsypujemy cukier, sól i kurkumę mieszamy składniki zalewy.

Zalewą zalewamy słoiki zakręcamy. Ja zawsze tak przygotowane słoiki zostawiam do dnia następnego i pózniej pasteryzuję około 10 minut. POLECAM!!!