jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Masło słonecznikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie masełko może konkurować ze znanym większości z nas masłem orzechowym. Polecam, gdyż jest bardzo smaczne, stosunkowo tanie i szybkie w przygotowaniu.

Masło słonecznikowe

Składniki:

Masło słonecznikowe

SKŁADNIKI

  • 500 gram słonecznika,
  • Około 4 łyżki płynnego miodu,
  • Około 0,5 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku,
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Masło słonecznikowe
Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Tak przygotowany studzimy. Ostygnięty przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego sól, miód oraz olej.

Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli masa jest za sucha dodajemy jeszcze oleju. Gotowe masełko przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Przy rumienieniu należy uważać, by słonecznik nam się nie przypalił, gdyż taki może nadać gorzkawy posmak masłu.