gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Pasta z makreli selera i soczewicy czerwonej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kolejna moja propozycja na pyszną pastę kanapkową .Po połączeniu wszystkich składników pasty wychodzi całkiem sporo.

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta z makreli selera i soczewicy czerwonej

 

  • 1 makrela wędzona
  • 1-2 marchewki ugotowane
  • 1 średni seler ugotowany
  • 1 biała cebula
  • 2 jajka ugotowane
  • 2 korniszony
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
  • koperek siekany
  • sól pieprz do smaku
  • 2-3 łyżeczki majonezu

Sposób przygotowania:

Pasta z makreli selera i soczewicy czerwonej

1

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej
Soczewica czerwona gotuje się bardzo szybko .

Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączamy na sitku studzimy.

2

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej
Dokładnie obieramy makrelę aby nie zostały ości.

Makrelę obieramy z ości rozdrabniamy widelcem

3

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej
Seler i marchewkę można ugotować nawet dzień wcześniej.

Seler i marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę i korniszony kroimy w drobną kosteczkę.Jajka obieramy i też kroimy w kosteczkę. Składniki przekładamy do miski.

4

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej
Do pasty można dodać swoje ulubione przyprawy.

Do składników dodajemy makrelę majonez i przyprawy. Mieszamy składniki.

5

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej
Soczewicę dobrze odsączamy z wody po gotowaniu.

Do wymieszanych składników dodajemy soczewicę .

6

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej
Do pasty użyłam koperek mrożony.

Do soczewicy dodajemy koperek zielony i jeszcze raz mieszamy.

7

Pasta z makreli  selera i soczewicy czerwonej
Pasta jest naprawdę pyszna .

Gotową pastę podajemy na pieczywie;

POLECAM!!!!