monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pasta z tuńczyka, kaszy jaglanej i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od zawsze lubiłam paprykarz...chociaż mam wrażenie ,że w ostatnich czasach nie są już takie smaczne jak kiedyś i dlatego postanowiłam przygotować swój własny przepis. Na bazie kaszy jaglanej i tuńczyka. Pyszne,zdrowe i sycące. Zapraszam.

Pasta z tuńczyka, kaszy jaglanej i warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z tuńczyka, kaszy jaglanej i warzyw

 

  • 1 puszka tuńczyka
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g cukini
  • 60 g pietruszki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 120 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu pikatnego
  • 2 łyżki koncertu pomidorowego
  • Sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z tuńczyka, kaszy jaglanej i warzyw

ETAP 1:

Pasta z tuńczyka, kaszy jaglanej i warzyw
rozdrobnione warzywa udusić do miękkości

Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć solą, dodać 2 łyżki wody i dusić do miękkości.

ETAP 2:

Pasta z tuńczyka, kaszy jaglanej i warzyw
do zimnyc warzyw dodać kaszę i tuńczyka wymieszać

Dodać ketchup i koncentart. Wymieszać. Po 2 minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
Tuńczyka odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, dodać warzywa i jaglanke. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!