Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jabłka w galaretce z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty i pyszny deser. Uprażone jabłka w galaretce podane z bitą śmietaną. Prosto, a bardzo pysznie. Polecam każdemu.

Jabłka w galaretce z bitą śmietaną

Składniki:

Jabłka w galaretce z bitą śmietaną

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • ewentualnie cukier według uznania
  • odrobina gorącej wody
  • 1 ulubiona galaretka ( u mnie o smaku gruszkowym )
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku ( do kremówki )

Sposób przygotowania:

Jabłka w galaretce z bitą śmietaną
1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy.

2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukru pudru do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Na zastygnięte jabłka wyciskamy ubitą śmietankę ( można nałożyć łyżką jak ktoś nie ma worka cukierniczego ).

5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego życzę.



Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 125 ml zimnego mleka.

Używamy ulubionej w smaku galaretki.

Uważamy żeby nie rozgotować jabłek.