Sposób przygotowania:
Jabłka w galaretce z bitą śmietaną
1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy.
2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukru pudru do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
4. Na zastygnięte jabłka wyciskamy ubitą śmietankę ( można nałożyć łyżką jak ktoś nie ma worka cukierniczego ).
5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 125 ml zimnego mleka.
Używamy ulubionej w smaku galaretki.
Uważamy żeby nie rozgotować jabłek.
2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukru pudru do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
4. Na zastygnięte jabłka wyciskamy ubitą śmietankę ( można nałożyć łyżką jak ktoś nie ma worka cukierniczego ).
5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 125 ml zimnego mleka.
Używamy ulubionej w smaku galaretki.
Uważamy żeby nie rozgotować jabłek.
zbysiowa
Babeczka35
Bardzo polecam, szybko go się robi, nie trzeba rozpuszczać osobno galaretki tylko wsypać do gorących jabłek i dokładnie wymieszać, zamiast kremówki można Śnieżkę, można zrobić z podwójnej porcji :)