evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Pasta z wędzonej makreli

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczna pasta z makreli idealna na kanapki.

Pasta z wędzonej makreli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta z wędzonej makreli

 

  • 1 sztuka wędzona makrela (ok.350g)
  • 1 mała cebula-biała
  • 2 czubate łyżki stołowe twarożek ("mój ulubiony")
  • 2 jajka kurze ugotowane na twardo
  • 3 czubate łyżki kiełki rzodkiewki
  • 1 łyżka olej (ale tylko wtedy gdyby pasta była za sucha-jak makrela jest tłusta nie ma takiej potrzeby)
  • pieprz kolorowy wg.uznania

Sposób przygotowania:

Pasta z wędzonej makreli
Z makreli ściągamy skórę,obrywamy jej mięso i przekładamy do miski.Następnie łyżką ją rozdrabniamy na tzw."papkę" Dodajemy obraną,umytą i osuszoną cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę,jajka drobno posiekane,twarożek oraz kiełki rzodkiewki.Całość pieprzymy i mieszamy(ja dodałam odrobinę oleju bo była troszkę za sucha).Wkładamy na chwilkę do lodówki żeby się schłodziła. Podajemy z ulubionym pieczywem.Smacznego :-)
Pasta z wędzonej makreli
Z makreli ściagamy skórę (odrzucamy ości),obrywamy jej mięso i przkładamy do miski.Następnie łyżką ją rozdrabniamy na tzw."papkę"
Pasta z wędzonej makreli
Dodajemy obraną,umytą i osuszoną cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę,jajka drobno posiekane,twarożek oraz kiełki rzodkiewki.Całość pieprzymy i mieszamy(ja dodałam odrobinę oleju bo była troszkę za sucha).Wkładamy na chwilkę do lodówki żeby się schłodziła.
Pasta z wędzonej makreli
Gotową pastę podajemy z ulubionym pieczywem.Smacznego :-)