eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1797]

Pekińska sałatka kimczi Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam ostrą sałatkę z kapusty pekińskiej a,la kimczi. Dodałam do niej kolorowe papryki, cebulkę dymkę i papryczkę czili.

Pekińska sałatka kimczi Eli

Składniki:

Pekińska sałatka kimczi Eli

kapusta

  • 3 środki kapusty pekińskiej pozostałe po gołąbkach
  • 2 czubate łyżki soli

pozostałe składniki

  • 1 duży pęczek dymki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1/2 średniej czerwonej papryki
  • 1/2 średniej żółtej papryki
  • 1/2 średniej zielonej papryki

przyprawy

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili z ananasem
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej - nie koniecznie

Sposób przygotowania:

Pekińska sałatka kimczi Eli

przygotowanie kapusty

Pekińska sałatka kimczi Eli
Pokrojoną kapustę z solą odstawić na dwie godziny.

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Do kapusty dodać sól, wymieszać i odstawić na dwie godziny.

przygotowanie kapusty cd

Pekińska sałatka kimczi Eli
Odcisnąć z wody dokładnie wypłukaną z soli kapustę.

Posoloną kapustę dokładnie wypłukać i odcisnąć.

przygotowanie składników

Pekińska sałatka kimczi Eli
Przygotować wszystkie składniki sałatki..

Opłukane i osuszone papryki pokroić w słupki.
Opłukaną i osuszoną cebulkę dymkę pokroić razem ze szczypiorem. Opłukane i osuszone papryczki chili pokroić w cienkie plasterki razem z nasionami. Przygotować sosy.

przygotowanie sałatki

Pekińska sałatka kimczi Eli
Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski.

Odciśniętą kapustę włożyć do miski. Do kapusty dodać wszystkie papryki, cebulę dymkę i wszystkie sosy.

przygotowanie sałatki cd

Pekińska sałatka kimczi Eli

Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie sałatki cd

Pekińska sałatka kimczi Eli

Sałatkę przełożyć do słoików i lekko zakręcić. Słoiki włożyć do miski i odstawić na około 6 - 7 dni. Po tym czasie słoiki dokręcić i włożyć do lodówki.

Smacznego!