Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Penne prawie carbonara wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak to zawsze z klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat.

Penne prawie carbonara wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne prawie carbonara wg Buni

 

  • 15 dag makaronu penne
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki utartego parmezanu
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Penne prawie carbonara wg Buni
Ugotować makaron penne. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło i wymieszać. W czasie kiedy makaron sie gotuje pokroić wędzonkę w cienkie paski i podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Usiekać natkę pietruszki. Oddzielić żółtko od białka ( białko można zamrozić i użyć potem do innej potrawy). Wymieszać żółtko ze śmietanką. Wrzucić gorący makaron na patelnie do wędzonki. Zamieszać . Zdjąć z gazu. Wlać śmietankę z żółtkiem .Doprawić gałka muszkatołowa i pieprzem. Wyłożyć na półmisek lub talerze ( u mnie są to 2 porcje). Posypać natka pietruszki i parmezanem.
Penne prawie carbonara wg Buni
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać masło
Penne prawie carbonara wg Buni
Pokroic cienko wedzonke i usmażyc na rumiano
Penne prawie carbonara wg Buni
Pokroić natkę-oddzielić żółtko i zmieszać ze śmietanką
Penne prawie carbonara wg Buni
Wymieszać makaron z wedzonką - zdjąć z gazu wlać śmietanke z żółtkiem -doprawić.

Tagi:

makaron szynka