Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Piadina (tortilla)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Piadina: cienki placek z pszennej mąki, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech

Piadina (tortilla)

Składniki:

Piadina (tortilla)

 

  • pół kilograma mąki
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju z oliwek (w orginalnym przepisie jest smalec 100 g )
  • pół łyżeczki sody lub proszek do pieczenia (nie z wanilią)
  • troche wody

Sposób przygotowania:

Piadina (tortilla)
Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodać tylko tyle wody aby ciasto miało konsytencję jak na pierogi......wystarczająco miękkie. Rozwałkowac placki i upiec je z obu stron na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni.


Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomdorowy, ser (np. squacqerone czy mozzarella), mięso lub wędlina (kiełbasa, salami, pieczona wieprzowina - porchetta), grzyby, rukola,szpinak, ale także czekoladą.

Tagi:

tortilla