SUPERPRZEPIS

Pianka z malinami i jagodami

  • 8
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pianka z malinami i jagodami

Cytrynowa pianka niczym ptasie mleczko, podana z jagodami i aromatycznymi malinami. Otulona dekoracjami z czekolady to pomysł na prosty, lekki a jednocześnie wykwintny deser.

Składniki:

Pianka z malinami i jagodami

 

  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
  • maliny
  • jagody
  • 1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Pianka z malinami i jagodami

ETAP 1:

Pianka z malinami i jagodami
Gotową piankę nałożyć do silikonowych foremek.

Galaretkę rozpuścić w wodzie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder. Ubijając wlać cienkim strumykiem wystudzoną galaretkę. Masę porozlewać do silikonowych foremek na muffinki, tarteletki lub innych. Można też wylać do tradycyjnej formy.

ETAP 2:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do rożka papierowego lub foliowego woreczka odcinając koniec. Wyciskać na papier do pieczenia stróżkę czekolady w kształcie listków, a w środku zrobić zygzak. Żeby listki były tej samej wielkości, dobrze jest narysować na papierze dwie równoległe linie. Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie zdjąć z papieru ozdoby.
Foremki z piankami na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)


Tagi:

czekolada