Sposób przygotowania:
Ciasto jagodowe
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, olej i aromat. Delikatnie mieszając, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 st. MASA JAGODOWA: Budynie z cukrem rozpuszczamy w 1,5 szkl. soku. Resztę soku gotujemy i dodajemy do niej budyń, ciągle mieszając. Gorącą masę wylewamy na ostudzony biszkopt i zostawiamy do wystygnięcia.PIANKA: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na masę jagodową. Można na wierzchu położyć dowolne owoce leśne- jagody, maliny lub poziomki. Po stężeniu pianki, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 700-800 ml wody. Wstawiamy do lodówki.SMACZNEGO :)
msewka
msewka