AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto jagodowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto na zimno na biszkoptowym spodzie.

Ciasto jagodowe

Składniki:

Ciasto jagodowe

 

 

  • MASA JAGODOWA:
  • 1 litr soku Pysio jagodowego
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 łyżki cukru.

 

  • PIANKA:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 galaretki- czarna porzeczka lub owoce leśne (czerwona)
  • 1 szkl. wody.

 

  • NA WIERZCH:
  • 2 galaretki- czarna porzeczka lub owoce leśne (czerwona)

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, olej i aromat. Delikatnie mieszając, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 st. MASA JAGODOWA: Budynie z cukrem rozpuszczamy w 1,5 szkl. soku. Resztę soku gotujemy i dodajemy do niej budyń, ciągle mieszając. Gorącą masę wylewamy na ostudzony biszkopt i zostawiamy do wystygnięcia.PIANKA: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na masę jagodową. Można na wierzchu położyć dowolne owoce leśne- jagody, maliny lub poziomki. Po stężeniu pianki, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 700-800 ml wody. Wstawiamy do lodówki.SMACZNEGO :)