Letni deser owocowo-lodowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nieskończenie wiele razy bardzo dobry - tak określiła to moja córka

Letni deser owocowo-lodowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letni deser owocowo-lodowy

 

  • 1 brzoskwinia
  • 1 op. malin 250 g
  • 100 g jagód
  • 250 g wiśni
  • 250 ml lodów waniliowych
  • 250 ml lodów miętowych
  • świeża bazylia
  • 5 pokruszonych czekoladowych herbatników LuGo z pełnego ziarna
  • 4 kawałki gorzkiej czekolady

 

  • Mleczna pianka:

 

 

  • Sos malinowy:

 

  • 1 op. malin ok 250 g
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 łyżki cukru pudru (lub ksylitolu)

Sposób przygotowania:

Letni deser owocowo-lodowy

Deser składa się z owoców sezonowych, mlecznej pianki, lodów i domowego sosu malinowego. Pianki i sosu malinowego można zrobić więcej na zapas i przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia do sporządzania deserów owocowych w dowolnych smakach.


Przygotowanie pianki: sprawdzamy na opakowaniu na jaką ilość płynu ile dać żelatyny (ja dałam troszkę więcej niż na opakowaniu) żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody za pomocą trzepaczki, gdy się rozpuści wlewamy mleko i jogurt mocno trzepiąc aby zrobiła się pianka, dosypujemy cukier do smaku. Pozlewamy piankę do płaskich plastikowych pojemniczków (mogą być szklane miseczki) i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1/2 godz). Po stężeniu piankę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostkę.


Przygotowanie domowego sosu malinowego: laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż, tępą krawędzią noża zeskrobujemy miąższ i całość (wanilię i miąższ) wrzucamy do rondelka z niewielką ilością wody i gotujemy przez 5 minut (można dodać też 1 kieliszek czerwonego wina). Przepłukane maliny miksujemy z sokiem pomarańczowym, wodą waniliową, sokiem z limonki oraz cukrem (lub ksylitolem). Sok ma być słodki - słodzimy wg uznania do smaku. Następnie przecedzamy sok przez gęste sito i wlewamy go do plastikowej butelki.


Do salaterki wkładamy: kilka kostek mlecznej pianki, kilka malin, garść wydrylowanych wiśni, kilka kawałków pokrojonej brzoskwini, posypujemy jagodami, wrzucamy 2 łyżeczki pokruszonych herbatników, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, dodajemy 2 gałki lodów w różnych smakach (ja dałam miętowe i waniliowe) i polewamy sosem malinowym. Na koniec ścieramy na tarce trochę wiórków czekoladowych i posypujemy nimi deser. 


Wyszedł wyśmienity.

Letni deser owocowo-lodowy
Niebiański smak deseru lodowego będzie jeszcze długo za mną "chodził"