Sposób przygotowania:
Letni deser owocowo-lodowyDeser składa się z owoców sezonowych, mlecznej pianki, lodów i domowego sosu malinowego. Pianki i sosu malinowego można zrobić więcej na zapas i przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia do sporządzania deserów owocowych w dowolnych smakach.
Przygotowanie pianki: sprawdzamy na opakowaniu na jaką ilość płynu ile dać żelatyny (ja dałam troszkę więcej niż na opakowaniu) żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody za pomocą trzepaczki, gdy się rozpuści wlewamy mleko i jogurt mocno trzepiąc aby zrobiła się pianka, dosypujemy cukier do smaku. Pozlewamy piankę do płaskich plastikowych pojemniczków (mogą być szklane miseczki) i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1/2 godz). Po stężeniu piankę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostkę.
Przygotowanie domowego sosu malinowego: laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż, tępą krawędzią noża zeskrobujemy miąższ i całość (wanilię i miąższ) wrzucamy do rondelka z niewielką ilością wody i gotujemy przez 5 minut (można dodać też 1 kieliszek czerwonego wina). Przepłukane maliny miksujemy z sokiem pomarańczowym, wodą waniliową, sokiem z limonki oraz cukrem (lub ksylitolem). Sok ma być słodki - słodzimy wg uznania do smaku. Następnie przecedzamy sok przez gęste sito i wlewamy go do plastikowej butelki.
Do salaterki wkładamy: kilka kostek mlecznej pianki, kilka malin, garść wydrylowanych wiśni, kilka kawałków pokrojonej brzoskwini, posypujemy jagodami, wrzucamy 2 łyżeczki pokruszonych herbatników, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, dodajemy 2 gałki lodów w różnych smakach (ja dałam miętowe i waniliowe) i polewamy sosem malinowym. Na koniec ścieramy na tarce trochę wiórków czekoladowych i posypujemy nimi deser.
Wyszedł wyśmienity.
anemon
Tit
zewa
Tit
zewa
No widzisz, a u mnie była dziś bita śmietana. I na torcie w niedzielę też była. Masakra, kiedy ja to spalę ????????/
mysza75