Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pieczeń wieprzowa 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakowitym dodatkiem są pieczone pomidory.

Pieczeń wieprzowa 3

Składniki:

Pieczeń wieprzowa 3

 

  • 5 kotletów wieprzowych
  • zalewa:
  • 100 ml oliwy
  • 50 ml czerwonego wina
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa 3
Kotlety myjemy i osuszamy, a następnie usuwamy wszystkie włókna i ścięgna. Kotlety wkładamy do zalewy sporządzonej z oliwy, wina czerwonego i 2 liści laurowych. Po upływie 2 godzin wyjmujemy kotlety z zalewy i pieczemy na ruszcie z obu stron, aż do uzyskania pięknej czerwonej barwy. W czasie pieczenia można polewać zalewą. Przed spożyciem troszkę solimy i pieprzymy.