Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szaszłyki drobiowe w kawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W sezonie można je przygotować na tradycyjnym grillu, a poza sezonem na grillu elektrycznym... Polecam:)

Szaszłyki drobiowe w kawie

Składniki:

Szaszłyki drobiowe w kawie

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól do smaku
  • 6 łyżeczek oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • ok. 20 dkg pieczarek

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe w kawie

Etap 1

Szaszłyki drobiowe w kawie
Czosnek z dodatkiem ziół przypraw oleju kawy i musztardy.

Mięso pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego zioła, przyprawy, olej, kawę i musztardę.

Etap 2

Szaszłyki drobiowe w kawie
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszane.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 3

Szaszłyki drobiowe w kawie
Pokrojone mięso dokładnie pokryte marynatą.

Marynatę dodać do mięsa, wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć na całą noc do lodówki.

Etap 4

Szaszłyki drobiowe w kawie
Pokrojona w plasterki cukinia i pokrojone w ćwiartki pieczarki i cebule.

Następnego dnia pokroić cukinię w plasterki, a pieczarki i cebulę w ćwiartki.

Etap 5

Szaszłyki drobiowe w kawie

Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian po kawałku mięsa, cukinii, cebuli i pieczarki.

Etap 6

Szaszłyki drobiowe w kawie

Szaszłyki kłaść na ruszt rozgrzanego grilla.

Etap 7

Szaszłyki drobiowe w kawie

Piec na grillu na rumiano z każdej strony.