Sposób przygotowania:
Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywamiKROK 1
Kurczaka i warzywa pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości. Kurczaka najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej i zamarynować go minimum na godzinę. Bakłażana skropić sokiem z limonki.
KROK 2
Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie po 3 składniki. U mnie powstały dwie kombinacje: bakłażan-kurczak- papryka i bakłażan- kurczak- marchew.
KROK 3
Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
KROK 4
Gotowe szaszłyki przełożyć na talerz i podać z ulubionymi dodatkami.
KROK 5
Ten etap można pominąć, jednak kolorowe dipy są miłym dodatkiem do tych szaszłyków i genialnie sprawdzą się na domowe przyjęcie.
Dip pomidorowy: tym razem poszłam na łatwiznę i dałam zwykły ketchup doprawiony świeżą bazylią, pieprzem i solą.
Dip serowy: w garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, mieszając dodać mleko. Bazę na sos trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodać garść startego sera żółtego, ćwierć papryczki chili oraz szczypnę gałki muszkatołowej.
Dip czosnkowy: dwa ząbki czosnku drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, doprawić pieprzem, solą, bazylią, oregano i słodką papryką.
redakcja
niezły kąsek
Malinova
Malinova