Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kolorowe i smaczne mini szaszłyki, to idealne danie na każdą okazję. Świetnie komponuje się z różnymi dipami, sosami, sałatkami. Wartości odżywcze jednej porcji szaszłyków bez dodatków to około 165 kcal, białko: 28g, węglowodany: 7,5g, tłuszcze: 3g

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 bakłażan (koło 250)
  • 2 średnie marchewki (koło 130)
  • 1 średnia papryka (koło 130g)
  • pół limonki
  • wykałaczki

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżki stołowe wódki
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami

KROK 1

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Kurczak jest na tyle wdzięcznym mięsem, że można go podawać w różnych kombinacjach.

Kurczaka i warzywa pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości. Kurczaka najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej i zamarynować go minimum na godzinę. Bakłażana skropić sokiem z limonki.

KROK 2

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Jest to najbardziej pracochłonna część obiadu. Nadziewanie na wykałaczki zajęło mi 10-15 minut.

Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie po 3 składniki. U mnie powstały dwie kombinacje: bakłażan-kurczak- papryka i bakłażan- kurczak- marchew.

KROK 3

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Polecam smażyć szaszłyki na oleju kokosowym. Zyskają wtedy jeszcze lepszy orientalny aromat.

Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut.

KROK 4

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Gotowe danie w towarzystwie ryżu i sałatki.

Gotowe szaszłyki przełożyć na talerz i podać z ulubionymi dodatkami.

KROK 5

Mini szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Jak dla mnie te kolorowe dipy są kropką nad i w przypadku tych szaszłyczków.

Ten etap można pominąć, jednak kolorowe dipy są miłym dodatkiem do tych szaszłyków i genialnie sprawdzą się na domowe przyjęcie.

Dip pomidorowy: tym razem poszłam na łatwiznę i dałam zwykły ketchup doprawiony świeżą bazylią, pieprzem i solą.

Dip serowy: w garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, mieszając dodać mleko. Bazę na sos trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodać garść startego sera żółtego, ćwierć papryczki chili oraz szczypnę gałki muszkatołowej.

Dip czosnkowy: dwa ząbki czosnku drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, doprawić pieprzem, solą, bazylią, oregano i słodką papryką.