iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Grillowane burgery wołowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to fajny sposób na urozmaicenie nudnych dań z grilla. Kotlety w bułce są o wiele smaczniejsze niż smażone na patelni. A do tego idealnie pasująca rukola i wiele innych warzyw.

Grillowane burgery wołowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowane burgery wołowe

 

  • 1/2 kg udźca wołowego,
  • 2 cebule czerwone,
  • 5 ogórki kiszone,
  • łyżeczka soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • 3 pomidory,
  • 1 ogórek,
  • 3 garście rukoli,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka kajzerek,
  • 2 kulki sera mozzarella.

Sposób przygotowania:

Grillowane burgery wołowe

Mielenie

Grillowane burgery wołowe
Mięso należy zmielić po delikatnym zmrożeniu.

Udziec mielimy, doprawiamy mięso solą, pieprzem.

Przygotowanie warzyw

Grillowane burgery wołowe
Cebula nie musi być pokrojona równo w kostkę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Przygotowanie składników

Grillowane burgery wołowe
Ogórki powinny być natomiast pokrojone drobniutko.

Ogórki kroimy drobniutko,

Mieszanie

Grillowane burgery wołowe
Mięso i warzywa wyrabiamy niedługo.

Dodajemy warzywa do mięsa, wrzucamy również koper. Wyrabiamy masę. Mokrymi dłońmi formujemy małe burgery.

Grillowanie

Grillowane burgery wołowe
W zależności od upodobań możemy skrócić czas grillowania.

Następnie układamy na grillu na małym ogniu. Pieczemy z obydwu stron, w zależności od tego jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać.

Grillowanie

Grillowane burgery wołowe
Bułeczki chwilę też powinny być podpieczone,

chwilę przed zdjęciem z grilla układamy ser aby się roztopił na burgerze. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.
Bułki podpiekamy na grillu, w środku umieszczamy kotlet oraz warzywa, polewamy sosem.