Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczone gruszki z sercem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pieczone gruszki - bez cukru i bez tłuszczu. Jedynym ich skromnym grzechem jest skrawek ciasta francuskiego.

Pieczone gruszki z sercem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone gruszki z sercem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gruszki z sercem
Orzechy wysypujemy na blachę i wstawimy do piekarnika, prażymy 10 min w 220 stopniach. Studzimy i kroimy na drobne kawałki. Każdą gruszkę odkrawamy od strony kwiatka gruby plaster, aby swobodnie można było wyjąć gniazdo nasienne. A następnie każą obieramy ze skóry zostawiając odrobiną dla ozdoby przy ogonku. Miód, żurawinę i orzechy mieszamy razem. Ciasto kroimy na sześć równych części, każdą smarujemy jajkiem. Każdą gruszkę napełniamy nadzieniem i stawiam na środku cząstki ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 15- 20 min aż się ładnie zarumieni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy lekko ostudzone gruszki.
Pieczone gruszki z sercem
Ciasto dzielimy na sześć równych części.
Pieczone gruszki z sercem
Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
Pieczone gruszki z sercem
Żurawinę, orzechy mieszamy dokładnie z łyżką miodu.