Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podgotowane, wymieszane z cebulą, czosnkiem, przyprawami, olejem i octem balsamicznym, a następnie upieczone ziemniaki.

Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej ziołowej
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Ziemniaki ugotować prawie do miękkości i odcedzić. Ziemniaki przesypać do naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, dodać do ziemniaków. Olej dokładnie wymieszać z octem balsamicznym i przyprawami. Polać tym ziemniaki, delikatnie wymieszać. Ziemniaki piec w 220 stopniach przez ok. 40 minut. W czasie pieczenia ziemniaki kilka razy delikatnie wymieszać.
Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym
Obrane umyte pokrojone przełożone do garnka i zalane wodą ziemniaki.
Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym
Pokrojona cebula z czosnkiem dodane do podgotowanych ziemniaków.
Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym
Olej dokładnie wymieszać z octem balsamicznym i przyprawami.
Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym
Ziemniaki polane przygotowaną marynatą i wymieszane.