Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pieczone ziemniaczki są pysznym dodatkiem do mięska. Alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z wody...

Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól do smaku
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1/2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej ziołowej
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżki przyprawy do frytek
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić, odparować. Szalotki obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie przyprawy i cząber przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać. Mieszanką przypraw posypać ziemniaki. Wymieszać tak, żeby przyprawy pokryły każdego ziemniaka. Ziemniaki rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Na ziemniakach rozłożyć szalotkę i pokrojone w cienkie plasterki masło. Ziemniaki zapiekać w 250 stopniach przez ok. 25 minut.
Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem
Obrane i pokrojone ziemniaki ugotowane prawie do miękkości.
Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem
Mieszanka przypraw dodana do odcedzonych ziemniaków.
Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem
Obtoczone przyprawami ziemniaki rozłożone naczyniu do zapiekania.
Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem
Pokrojone szalotki i plasterki masła rozłożone na ziemniakach.