Sposób przygotowania:
Piernikowe lody z musem śliwkowo-żurawinowymEtap 1
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Do śliwek dodać żurawinę i wodę.
Etap 2
Zagotować. Gotować pod przykryciem kilka minut, następnie zmiksować blenderem i ostudzić.
Etap 3
Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
Etap 4
Pierniczki mocno zmiksować blenderem.
Etap 5
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem.
Etap 6
Do kremu z żółtek dodać zmiksowane pierniczki i przyprawę do pierników, wymieszać.
Etap 7
Do tego powoli wlewać gorące mleko i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka, podgrzewać kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania się!
Etap 8
Masę ostudzić i przetrzeć przez sito.
Etap 9
Śmietanę ubić na sztywno.
Etap 10
Dodać do niej masę piernikową.
Etap 11
Dokładnie wymieszać, przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijac w maszynce ok. 20 minut.
Etap 12
Masę lodową przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika.
Etap 13
Mus z suszonych owoców rozłożyć na talerzykach. Na musie ułożyć gałki zamrożonych lodów. Deser dowolnie udekorować.