Sposób przygotowania:
Sernik z musem truskawkowym
Mus truskawkowy: Świeże truskawki miksujemy lub też wykorzystujemy zmiksowane już truskawki, podgrzewamy i dodajemy cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Przecieramy przez sitko, do miseczki, pozbywamy się pestek. Mus zostawiamy do późniejszego wykorzystania. Spód z ciasteczek: Ciasteczka miksujemy razem z masełem do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy ciasteczka i dokładnie wylepiamy dno formy. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Masa serowa: Ser miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy przesiewamy mąkę, krótko miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy śmietankę i wanilię. Staramy się nie napowietrzać masy. Dno i boki tortownicy owijamy, od zewnątrz, szczelnie folią aluminiową. Na schłodzony spód delikatnie wylewamy masę. Na wierzchu łyżeczką robimy kleksy z musu truskawkowego, za pomocą wykałaczki rysujemy ósemki, łącząc ze sobą poszczególne kleksy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wstawiamy do większej formy, którą wypełniamy gorącą wodą z czajnika, woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Sernik studzimy stopniowo, najpierw uchylając drzwi piekarnika, po 15 minutach otwieramy je szerzej, aż do całkowitego otwarcia. Po tym czasie studzimy całkowicie sernik, wyciągamy z obręczy i na noc wstawiamy do lodówki. Na około 20 minut przed podaniem wyjmujemy sernik z lodówki. Kroimy nożem zanurzanym w gorącej wodzie, podajemy z dodatkową porcją musu. Smacznego :)
Nina W.