Joanna KS

Joanna KS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Sernik z musem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Elegancki, łatwy, pyszny, idealnie kremowy, delikatny sernik z orzeźwiającym musem truskawkowym.Sernik urzeka pięknym i za każdym razem niepowtarzalnym wzorem z musu.

Sernik z musem truskawkowym

Składniki:

Sernik z musem truskawkowym

 

  • Spód:
  • 150 g ciastek czekoladowych lub pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła

 

  • Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 1 kg sera tłustego trzykrotnie zmielonego (może być gotowy z wiaderka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub zawartość jednej laskii wanilii
  • 80 ml śmietany 30%

 

  • Mus truskowawy:
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek (np. mrożonego musu) lub 20 dag świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru

 

  • Potrzebne też będą:
  • folia aluminiowa
  • duża blacha w której umieścimy tortownicę
  • wykałaczka lub cienki patyczek

Sposób przygotowania:

Sernik z musem truskawkowym
Mus truskawkowy: Świeże truskawki miksujemy lub też wykorzystujemy zmiksowane już truskawki, podgrzewamy i dodajemy cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Przecieramy przez sitko, do miseczki, pozbywamy się pestek. Mus zostawiamy do późniejszego wykorzystania. Spód z ciasteczek: Ciasteczka miksujemy razem z masełem do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy ciasteczka i dokładnie wylepiamy dno formy. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Masa serowa: Ser miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy przesiewamy mąkę, krótko miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy śmietankę i wanilię. Staramy się nie napowietrzać masy. Dno i boki tortownicy owijamy, od zewnątrz, szczelnie folią aluminiową. Na schłodzony spód delikatnie wylewamy masę. Na wierzchu łyżeczką robimy kleksy z musu truskawkowego, za pomocą wykałaczki rysujemy ósemki, łącząc ze sobą poszczególne kleksy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wstawiamy do większej formy, którą wypełniamy gorącą wodą z czajnika, woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Sernik studzimy stopniowo, najpierw uchylając drzwi piekarnika, po 15 minutach otwieramy je szerzej, aż do całkowitego otwarcia. Po tym czasie studzimy całkowicie sernik, wyciągamy z obręczy i na noc wstawiamy do lodówki. Na około 20 minut przed podaniem wyjmujemy sernik z lodówki. Kroimy nożem zanurzanym w gorącej wodzie, podajemy z dodatkową porcją musu. Smacznego :)