Sposób przygotowania:
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w wafluETAP 1:
Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Smażyć, aż nieco zgęstnieją, ale starając się nie mieszać, jedynie potrząsając garnuszkiem. Wtedy mniej jagód się rozpadnie. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka i cukier utrzeć do białości w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ucierać, aż masa będzie puszysta i bardzo ciepła, najlepiej sprawdzając na dotyk.
Masę odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, gdyż na wierzchu może tworzyć się cukrowa skorupka.
ETAP 2:
Dodać jagody, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu.
I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach zapomnieć :)
ETAP 3:
Wafel przekroić na pół i jedną część położyć na foli aluminiowej.
Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim waflem.
ETAP 4:
Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki.
Smacznego :)