Sposób przygotowania:
Pierogi z bakaliami i makiem
Mak przebrać.opłukać pod bieżącą wodą,dokładnie osączyć.Następnie zalać wrzącym mlekiem i gotować kilka minut,wystudzić.Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie,osączyć.Figi i śliwki pokroić w paseczki,ostudzony mak zmielić,wymieszać z olejkiem migdałowym.posłodzić.Biały ser utrzeć na gładko z pozostałym cukrem,wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi oraz resztą bakalii i makiem.,wbić jedno jajko i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać na blat,wbić jajko i dolewając powoli ok.1/2szkl.ciepłej wody zagnieść ciasto.Urywać porcję ciasta i cienko rozwałkować wyciąć kółka i na każdy kłaść porcję farszu i mocno zlepić brzegi.Pierogi wrzucać na posolony wrzątek i gotować,aż wypłyną.
Mąkę przesiać na blat,wbić jajko i dolewając powoli ok.1/2szkl.ciepłej wody zagnieść ciasto.Urywać porcję ciasta i cienko rozwałkować wyciąć kółka i na każdy kłaść porcję farszu i mocno zlepić brzegi.Pierogi wrzucać na posolony wrzątek i gotować,aż wypłyną.