Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pierożki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierożki na słodko,które moje dzieci uwielbiają.

Pierożki z makiem

Składniki:

Pierożki z makiem

 

  • Ciasto;
  • 1\2kg.mąki,
  • 1szkl.letniej wody,
  • 1łyżka oleju
  • Farsz;
  • 2szkl.maku,
  • 1jajko,
  • 5dag.cukru,
  • 3łyżki masła,
  • 1łyżka miodu,
  • bakalie,

Sposób przygotowania:

Pierożki z makiem
Mak sparzamy wrzątkiem,odcedzamy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.Dodajemy jajko,masło miód,cukier i bakalie,mieszamy.Zagniatamy ciasto,rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka,na każdy kładziemy łyżeczkę nadzienia,sklejamy.Pierogi wrzucamy na wrzątek i gdy wypłyną wyjmujemy.Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem waniliowym.

Tagi:

bakalie ciasto